Nerez je velmi odolný materiál. Jedná se o ušlechtilou ocel, která je odolná vůči mechanickému poškození a chemické a elektrochemické oceli. Je tedy vcelku pochopitelné, že je hojně využívaný především v profesionální gastronomii. Běžnou součástí výbavy každé kuchyně je nerezové nádobí, je velmi odolné a je snadného ho udržovat. Mohou to být hrnce, různé přikrývky, pracovní plocha, různé nerezové nádoby. Nerez je v gastronomii naprosto nezastupitelný.
Výhody nerezového nádobí
Nerezové nádoby jsou tak populární především díky líbivému vzhledu, takřka neomezené životnosti a jednoduché údržbě. Případný pád nebo náraz bez problémů vydrží a není jednoduché je poškrábat. Navíc při poškrábání neztratí své vlastnosti. Díky odolnosti vůči teplotě je nerezové nádobí vhodné také pro zapékaní v troubě. Ve většině případů se toto nádobí hodí také pro vaření na indukčních deskách. Kromě výhod je zapotřebí počítat také s možnými nevýhodami.
Nevýhody nerezu
Na nerezovém nádobí po určitém čase vznikají pod vlivem chemických reakcí mastné skvrny. Další použití to však nijak neovlivňuje. Větším problémem je připalování pokrmů. Nerez totiž nemá takové vlastnosti jako například teflon nebo keramika a snadněji tak dochází k připalování. Mezi všemi kovy používanými v profesionální gastronomii má nerez největší tepelnou vodivost. To se projeví zejména na vyúčtování za elektřinu nebo plyn, protože nerezové nádobí rychle odvádí teplo je zapotřebí mnohem více energie k jeho rozehřátí.
Vybíráme sadu nerezových hrnců
Hrnce stejně jako jiné nerezové nádoby můžeme najít ve většině domácností. Ale jak vybrat tu správnou sadu nerezových hrnců? Je důležité nehledět pouze na cenu. Protože jak je známo, to nejlevnější zboží nebývá zrovna nejkvalitnější. Je proto vhodné najít produkt, který bude nabízet ideální poměr cena / kvalita. Plusové body sada získá, pokud její součástí bude také pánev. U hrnců se soustřeďte na to, aby měli uši z nějakého nevodivého materiálu, díky tomu je bude možné uchytit i bez chňapky nebo utěrky.