Nerezové hrnce jsou velmi populární jak v profesionální gastronomii, tak v domácnostech. Důvod je jednoduchý. Nabízejí dlouhou životnost a odolnost vůči mechanickému poškození. Nerezové hrnce by vzhledem k jejich vlastnostem měli být součástí výbavy každé kuchyně.
Co je to vlastně ten nerez?
Nerez (správně korozivzdorná ocel) je speciálně upravení ocel, která nabízí odolnost vůči chemické a elektrochemické korozi. Pokud bychom to měli říci normální řečí, jedná se o ocel, která jen tak nezrezaví. Kromě uhlíku a železa totiž obsahuje i látky, které její vlastnosti výrazně vylepšují. Jedná se zejména o chróm, mangan nebo nikl. Z nerezu se vyrábí prakticky všechny druhy nádobí a nářadí používaného v profesionální oblasti. Nejčastěji je spojován s nerezovými hrnci, ale může se jednat třeba i o nerezové misky, nerezové stolynebo i lednici s nerezovou úpravou. Své místo v srdci kuchařů a restauratérů si získal především díky odolnosti a velice snadné údržbě. Nerezové nádobí vydrží při správném používání snad na věky.
Jak se o nerezové nádobí starat?
Při čištění nerezové misky a jiného nádobí z tohoto materiálu byste se měli vyhnout čistícím prostředkům na stříbro. Vhodná není ani ocelová vlna nebo bělidla či jiné látky, které obsahují chlór. Mohlo by dojít k porušení povrchu a následné korozi. A to platí i každé nerezové oceli, bez ohledu na její kvalitu. Nerezové hrnce jsou sice odolné, ale zároveň vyžadují alespoň minimální péči.